Kosten 3

Kosten voor mijn bijstand

Goede rechtsbijstand moet voor iedereen beschikbaar zijn, ongeacht of je wel of niet zelf een advocaat of mediator kunt betalen. Daarom werk ik zowel op basis van een uurtarief als op basis van een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand).

Als je recht hebt op een toevoeging betaal je een eigen bijdrage

Een toevoeging wordt door de Raad voor Rechtsbijstand verstrekt bij een lager inkomen en vermogen. Dan hoef je voor mijn bijstand enkel een eigen bijdrage te betalen, die door de Raad wordt vastgesteld. Dat geldt zowel voor mijn werkzaamheden als advocaat als bij mediation (waarbij een "advocatentoevoeging" wordt aangevraagd). De laagste eigen bijdrage ligt op ongeveer € 333. De eigen bijdrage kan op basis van bijzondere bijstand vergoed worden, waarvoor je zelf dient te zorgen.

Omdat ik op high-trust-basis met de Raad voor Rechtsbijstand samenwerk, worden mij toevoegingaanvragen snel beoordeeld. Vaak weet je binnen enkele dagen of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

Aan de verstrekte toevoeging zit een voorwaarde, die ziet op het resultaat. Als je meer dan circa € 18.000 uit een zaak ontvangt, bijvoorbeeld als vergoeding of bij scheiding uit de verkoop van de woning, wordt je toevoeging achteraf ingetrokken. Dan worden mijn werkzaamheden alsnog op betalende basis in rekening gebracht.

Wil informatie over de actuele inkomens- en vermogensgrond, over de hoogte van de eigen bijdrage en voorwaarden? Kijk dan op www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand, de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Mijn uurtarief is helder, inclusief btw en zonder kantoorkosten

Als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging, dan zal ik je op betalende basis bijstaan. In dat geval breng ik in beginsel maandelijks mijn werkzaamheden bij je in rekening tegen mijn uurtarief van € 195. Omdat ik je hoogstwaarschijnlijk privé bijsta (niet voor een onderneming) is dat uurtarief inclusief btw. Kantoorkosten zijn er niet.

Mocht je je ook oriënteren op andere advocaten of mediators en prijzen vergelijken, adviseer ik je goed te kijken of het vermelde uurtarief in- of exclusief btw en/of kantoorkosten is. En om bij mediation na te gaan of er nog extra advocaatkosten in rekening worden gebracht.

Kosten 4

Advocaat of mediator?

Wat zijn de verschillen?

Samen stappen zetten, zonder gedoe

Duidelijke communicatie en heldere uitleg

Eerlijk en realistisch advies

Overleg waar mogelijk, procederen als nodig

Snelle reacties op je e-mails/verzoeken

Afspraak voor een gesprek vaak binnen een week

Samenspraak

Omdat iedereen recht heeft op betaalbare bijstand.

Kosten 5

Vaste prijsafspraken vind ik niet wenselijk

Ik begrijp dat je graag van tevoren wilt weten hoeveel een zaak je zal kosten. Als je me belt en je zaak toelicht, geef ik daarvoor een zo goed mogelijke inschatting. Met vaste prijzen werk ik niet, omdat die uitgaan van een bepaald gemiddelde. Ik vind het niet redelijk dat voor een zaak die spoedig verloopt en weinig werkzaamheden vergt, evenveel betaald zou worden als voor een zaak waarmee ik lang bezig ben. Aan iedere zaak wordt zoveel tijd als nodig en wenselijk besteed. En bij de declaratie ontvang je een overzicht van mijn werkzaamheden.

Vaak worden ook kosten door anderen gemaakt

Voor een rechtszaak moet je griffierecht betalen en vaak dient een uittreksel worden bijgevoegd, dat ik voor je opvraag en waarvoor leges zijn verschuldigd. Deze kosten veelvoorkomende kosten en eventuele andere kosten zoals kosten voor het opvragen van kadastergegevens en mogelijke deurwaarders kosten bereken ik aan je door. Als ik je op betalende basis bijsta, kan er ook sprake zijn van reiskosten en breng ik een kilometervergoeding in rekening. Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan valt daar ook de reis- en kilometervergoeding onder.

GRAAG HELP IK JE VERDER

© Samen-spraak.com │Logo/huisstijl ontworpen door: JAA-studio.com | Website ontworpen & ontwikkeld door: pulsief.nl

Scroll naar boven